different behavior between built and repository versions

Questions about Wine on Linux
Post Reply
niacdoial
Level 1
Level 1
Posts: 5
Joined: Thu May 16, 2019 12:22 pm

different behavior between built and repository versions

Post by niacdoial » Thu May 16, 2019 2:05 pm

Hello,

I was trying to perform a regression test on Obduction (GOG version) between versions 4.0 and 4.5 of wine, but when I built 4.0, it behaved as if it was on the "bad" side of the bisection.

One of the possibilities is that the bug I am looking for is in vkd3d, since I had to use the latest packages for the built version (and as far as I know, it is included in the repository version of wine-4.0)
(However, I can't make a regression test on vkd3d because I can't even build it. I might create another thread and link to it later)


If it is not that, what do you think it could be ?

~~./configure command lines:
WINEPREFIX="~/.wine-test" CC="ccache gcc" ../wine-git/configure --enable-win64 --disable-tests
WINEPREFIX="~/.wine-test" CC="ccache gcc" ../wine-git/configure --disable-tests --with-wine64=../build

~~logs:

wine ./configure log (--enable-win64): https://drive.google.com/file/d/1D5ldPT ... sp=sharing
wine ./configure log (--with-win64=...): https://drive.google.com/file/d/16zL83a ... sp=sharing

software run log (repository wine): https://drive.google.com/file/d/1YuR93K ... sp=sharing
software run log (built wine, the numbers on the first column were edited for an easier diff): https://drive.google.com/file/d/1uYztOm ... sp=sharing

~~information:
OS: Ubuntu 18.04
wine: 4.0
Driver: nvidia-418.56
repository wine from https://dl.winehq.org/wine-builds/ubuntu, with the help of https://download.opensuse.org/repositor ... ntu_18.04/
standalone vkd3d packages manually downloaded from https://launchpad.net/ubuntu/+source/vkd3d/

both software runs were done on blank winedirs, and mono and gecko were installed when the corresponding pop-ups appeared



thank you in advance for your answer

User avatar
dimesio
Moderator
Moderator
Posts: 12672
Joined: Tue Mar 25, 2008 10:30 pm

Re: different behavior between built and repository versions

Post by dimesio » Thu May 16, 2019 3:17 pm

The WineHQ packages for bionic are not built with vkd3d support because bionic does not include libvkd3d in its standard or update repository.

niacdoial
Level 1
Level 1
Posts: 5
Joined: Thu May 16, 2019 12:22 pm

Re: different behavior between built and repository versions

Post by niacdoial » Fri May 17, 2019 6:15 am

Oh thanks!

Also, I forgot to include this in the original post:

The error that shows up is that the main menu doesn't show up after the splash screen, and after 30 seconds there is a popup with:

Code: Select all

LowLevelFatalError [File:G:\Jenkins\workspace\Obduction-Win-Client\Engine\Source\Runtime\RenderCore\Private\RenderingThread.cpp]
[line: 932]
GameThread timed out waiting for RenderThread after 30.00 secs
And then it closes.

Also, I used the --enable-win64 wine binary to run Obduction.

I hope this helps to narrow it down.

Gcenx
Level 5
Level 5
Posts: 292
Joined: Mon Dec 25, 2017 12:11 pm

Re: different behavior between built and repository versions

Post by Gcenx » Fri May 17, 2019 11:36 am

That wine log shows your missing basically all 32bit dependancies you need to fix that.

As for compiling VKD3D from source I’ve found it requires something from Wine-Tools to be in PATH to compile.

For example;

Code: Select all

export PATH="/root/wine-tools/tools/widl/:$PATH"
With that VKD3D will now compile but without it fails.

niacdoial
Level 1
Level 1
Posts: 5
Joined: Thu May 16, 2019 12:22 pm

Re: different behavior between built and repository versions

Post by niacdoial » Sat May 18, 2019 11:54 am

I recompiled the i386 version of wine with as much dependencies met as possible, but the result is still the same

Here are the logs:

wine ./configure log (--with-win64=...) https://drive.google.com/file/d/1Jpb4Q1 ... sp=sharing

wine run log (--enable-win64) https://drive.google.com/file/d/1W_dtWp ... sp=sharing
wine run log (--with-win64=...) https://drive.google.com/file/d/1Hsl_aV ... sp=sharing
(again, with the number on the left changed for easier diffs)

(also @ Gcenx my second post in this subject was approved after you answered, don't worry)

Cybermax
Level 4
Level 4
Posts: 188
Joined: Fri Dec 01, 2017 5:26 pm

Re: different behavior between built and repository versions

Post by Cybermax » Mon May 20, 2019 8:57 am

Building wine on *buntu requires some hoops to jump through, as the multilib support is rather.. iffy.
https://wiki.winehq.org/Building_Biarch_Wine_On_Ubuntu

However, if you are feeling brave, you could try my testcompiles of wine with both libfaudio and vkd3d support.
https://build.opensuse.org/package/show ... wine-devel
Follow the description to use the repo if you like.

niacdoial
Level 1
Level 1
Posts: 5
Joined: Thu May 16, 2019 12:22 pm

Re: different behavior between built and repository versions

Post by niacdoial » Mon May 20, 2019 9:49 am

Thank you!

This page of the wiki made me realize that... I was an idiot from the start.

so, as it turns out, I didn't use 'make install' until now, and that was the reason why it didn't work.
(and the fact that the symptoms are the same that those from the bug I am trying to locate didn't help)

I am sorry for the time you lost on this.

Post Reply