Fullscreen games lose focus when Alt-tabbing (gnome-shell)

Questions about Wine on Linux
Locked
danielkza
Newbie
Newbie
Posts: 2
Joined: Wed Jan 01, 2014 11:02 am

Fullscreen games lose focus when Alt-tabbing (gnome-shell)

Post by danielkza » Wed Jan 01, 2014 11:11 am

I've been having a very annoying problem running Wine games in fullscreen in Gnome Shell, specifically League of Legends and Starcraft 2.

Whenever I try to Alt-tab to them the window shows up for a second then vanishes, sometimes keeping mouse focus. I have to Alt-tab multiple times and/or click through the dock so they get properly focused. And sometimes for seemingly no reason the game will simply unfocus on it's own.

I tried enabling the virtual desktop, but the problem just repeats itself with the whole desktop window. Disabling window-manager decorations doesn't change anything, and disabling window-manager control is unusable since I can't switch windows properly and there are multiple drawing artifacts messing up the screen.

Other things I tried to no avail:

Switch Windows versions between XP and 7
Changing the game from fullscreen to borderless windowed mode

Relevant versions:

Fedora 20 x86_64
gnome-shell 3.10.2.1-3.fc20
mutter 3.10.2-6.fc20
Wine 1.7.8. I have use a patched version for LoL with a texture hack, but the problem is exactly the same in stock Fedora Wine.

User avatar
dimesio
Moderator
Moderator
Posts: 12831
Joined: Tue Mar 25, 2008 10:30 pm

Re: Fullscreen games lose focus when Alt-tabbing (gnome-shel

Post by dimesio » Wed Jan 01, 2014 2:32 pm

Multiple bugs have been filed for various problems with alt-tabbing; see if one fits your problem.

danielkza
Newbie
Newbie
Posts: 2
Joined: Wed Jan 01, 2014 11:02 am

Re: Fullscreen games lose focus when Alt-tabbing (gnome-shel

Post by danielkza » Thu Jan 02, 2014 3:56 am

And none of the acknowledge or looked into it seems, after about 4 years.

tom0485
Newbie
Newbie
Posts: 1
Joined: Sat Mar 22, 2014 12:09 pm

Re: Fullscreen games lose focus when Alt-tabbing (gnome-shel

Post by tom0485 » Sat Mar 22, 2014 12:13 pm

Looks a lot like this bug:
https://bugzilla.redhat.com/show_bug.cgi?id=1047407

This is what did fix the problem for me:
- Open Regedit
- Go to HKEY_CURRENT_USER\Software\Wine\X11 Driver
- Create a new entry named "UseTakeFocus" with value "N"

Locked