Anno 1404/Dawn of Discovery: Sound but black screen

Questions about Wine on Linux
Post Reply
meyer
Level 2
Level 2
Posts: 29
Joined: Sat Jul 15, 2017 2:38 am

Anno 1404/Dawn of Discovery: Sound but black screen

Post by meyer » Sat Sep 26, 2020 3:51 pm

Hi,

a few years ago i could play anno 1404 (Dawn of Discovery) on an older ubuntu version but now the game doesn't start well. I have a black screen but can hear the sound and see the mouse. I'm on ubuntu 20.04 with wine 5.9 develop. I've tried the game several times: i've installed it in the prefix and copied it from the windows partition to linux. both not working. Doesn't matter whether the dvd is mounted or not or the last patch is installed. Directx 9 is installed and the Engine.ini is changed to
<InitFile>
<QualityLevel>1</QualityLevel>
<DirectXVersion>9</DirectXVersion>
</InitFile>
please tell me what output i should post. The output in the terminal is very long.

Zauberfisch
Newbie
Newbie
Posts: 1
Joined: Mon Feb 15, 2021 5:05 pm

Re: Anno 1404/Dawn of Discovery: Sound but black screen

Post by Zauberfisch » Mon Feb 15, 2021 5:56 pm

I'm a bit late, but I'm looking into anno right now so I figured I'll try to help.

Are you sure that you are editing the right Engine.ini file? I've seen at least 2 of them.
In my case, I had to edit

Code: Select all

drive_c/users/myuser/Application\ Data/Ubisoft/Anno1404Addon/Config/Engine.ini
Also, I've posted a more detailed step by step guide how I got it working in a github issue here: https://github.com/ValveSoftware/Proton ... -487423565

meyer
Level 2
Level 2
Posts: 29
Joined: Sat Jul 15, 2017 2:38 am

Re: Anno 1404/Dawn of Discovery: Sound but black screen

Post by meyer » Sun Feb 28, 2021 7:56 am

After some Tests it worked but i cant remember what was the reason.

Post Reply