Wine Versions >5.6 failing on Debian Bullseye systems

Questions about Wine on Linux
Post Reply
Seda
Level 1
Level 1
Posts: 8
Joined: Tue Jan 07, 2014 9:47 am

Wine Versions >5.6 failing on Debian Bullseye systems

Post by Seda » Sat May 23, 2020 4:48 am

As the title. No version of Wine (dev or staging) works on my systems or my customers systems after 5.6.

These systems have wildly varying specifications;
Threadripper 2990WX / Radeon 5700XT
FX-9590 / Radeon Pro WX2100
Phenom II 1055T / Radeon RX550
i7-4790K / Geforce GTX 680

What they do have in common, is they were all set up by me. So I'm probably the problem?

If this information is useful in any way;
- Systems are all running Debian testing, which is up to date.
- Systems are using traditional x11 and the MATE desktop environment.
- Steam is installed on the systems, and functions normally including Proton based games.
- Downgrading to Wine 5.6 Staging results in everything working as expected. Wine 5.6 development also works, although slightly slower in what I'm using using this for.

If it is useful in any way,

1. Updating a prefix from 5.6 to 5.7 and attempting to run e.g. StarCraft II results in battle.net launching, and SC2 opens, but entering a game or anything else was an instant freeze of SC2 and any other running app using wine.

2. 5.8 never worked at all in any capacity, whether updating a prefix or creating a new one.

3. I installed 5.9, as I saw other people reporting that a wineboot issue was applicable to them in 5.7/5.8, which was labelled fixed.

A brand new install of 5.9 attempting to run winecfg;

Code: Select all

002c:err:module:__wine_process_init failed to load L"C:\\windows\\system32\\wineboot.exe", error c0000018
0024:err:environ:run_wineboot failed to start wineboot c0000018
0024:fixme:actctx:parse_depend_manifests Could not find dependent assembly L"Microsoft.Windows.Common-Controls" (6.0.0.0)
0034:err:module:__wine_process_init failed to load L"C:\\windows\\system32\\explorer.exe", error c0000018
003c:fixme:actctx:parse_depend_manifests Could not find dependent assembly L"Microsoft.Windows.Common-Controls" (6.0.0.0)
003c:err:winediag:nodrv_CreateWindow Application tried to create a window, but no driver could be loaded.
003c:err:winediag:nodrv_CreateWindow The explorer process failed to start.
A brand new install of 5.9 attempting to run wineboot;

Code: Select all

002c:err:module:__wine_process_init failed to load L"C:\\windows\\system32\\wineboot.exe", error c0000018
0024:err:environ:run_wineboot failed to start wineboot c0000018
0034:err:module:__wine_process_init failed to load L"C:\\windows\\system32\\wineboot.exe", error c0000018
0024:err:wineboot:main failed to restart 64-bit L"C:\\windows\\system32\\wineboot.exe", err 487
So I'm guessing that if that is fixed, my issue is different. What could be the cause - and what can I do about it - of wineboot failing like this?
Diagnostic steps I've seen so far assume you can get a little further than this, I appear to be getting wineboot killed before it creates any meaningful log.

User avatar
dimesio
Moderator
Moderator
Posts: 12810
Joined: Tue Mar 25, 2008 10:30 pm

Re: Wine Versions >5.6 failing on Debian Bullseye systems

Post by dimesio » Sat May 23, 2020 7:24 am

The problem has also been reported for Fedora 32 and Ubuntu 20.04. You might want to leave a comment in the bug report that you're also seeing it on Debian Testing.

https://bugs.winehq.org/show_bug.cgi?id=49208

Post Reply