OpenGL does not initialize

Questions about Wine on Linux
Post Reply
User avatar
txtinman
Level 1
Level 1
Posts: 9
Joined: Sun Jul 23, 2017 3:01 pm
Location: Nomadic

OpenGL does not initialize

Post by txtinman » Tue Oct 15, 2019 1:06 pm

I'm trying to get Sketchup 8 working but I keep getting this error after the initial splash screen. I don't know how to get OpenGL working. Any help is appreciated.
pic.png
pic.png (14.19 KiB) Viewed 371 times
Here is my system info if it helps. My WineHQ version is the latest but I can't remember the number.

Code: Select all

System:    Host: txtinman-Inspiron-5559 Kernel: 4.15.0-60-generic x86_64
           bits: 64 gcc: 7.4.0
           Desktop: N/A Distro: Peppermint Ten
Machine:   Device: laptop System: Dell product: Inspiron 5559 serial: N/A
           Mobo: Dell model: 01YVVH v: A00 serial: N/A
           UEFI [Legacy]: Dell v: 1.1.5 date: 12/21/2015
Battery    BAT0: charge: 41.4 Wh 119.6% condition: 34.7/41.4 Wh (84%)
           model: LGC-LGC2.80 DELL 991XP5C status: Full
CPU:       Dual core Intel Core i7-6500U (-MT-MCP-)
           arch: Skylake rev.3 cache: 4096 KB
           flags: (lm nx sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 ssse3 vmx) bmips: 10368
           clock speeds: max: 3100 MHz 1: 2749 MHz 2: 2800 MHz 3: 2799 MHz
           4: 2800 MHz
Graphics:  Card: Intel Skylake GT2 [HD Graphics 520] bus-ID: 00:02.0
           Display Server: x11 (X.Org 1.19.6 )
           drivers: modesetting (unloaded: fbdev,vesa)
           Resolution: 1366x768@60.00hz
           OpenGL: renderer: Mesa DRI Intel HD Graphics 520 (Skylake GT2)
           version: 4.5 Mesa 19.0.8 Direct Render: Yes
Audio:     Card Intel Sunrise Point-LP HD Audio
           driver: snd_hda_intel bus-ID: 00:1f.3
           Sound: Advanced Linux Sound Architecture v: k4.15.0-60-generic
Network:   Card-1: Intel Wireless 3160 driver: iwlwifi bus-ID: 01:00.0
           IF: wlp1s0 state: up mac: <filter>
           Card-2: Realtek RTL810xE PCIE Fast Ethernet controller
           driver: r8169 v: 2.3LK-NAPI port: e000 bus-ID: 02:00.0
           IF: enp2s0 state: down mac: <filter>
Drives:    HDD Total Size: 1000.2GB (30.2% used)
           ID-1: /dev/sda model: WDC_WD10JPVX size: 1000.2GB
Partition: ID-1: / size: 469G used: 62G (14%) fs: ext4 dev: /dev/sda3
           ID-2: /boot size: 945M used: 115M (14%) fs: ext4 dev: /dev/sda1
           ID-3: /home size: 442G used: 217G (52%) fs: ext4 dev: /dev/sda4
           ID-4: swap-1 size: 4.10GB used: 0.13GB (3%) fs: swap dev: /dev/sda2
RAID:      No RAID devices: /proc/mdstat, md_mod kernel module present
Sensors:   System Temperatures: cpu: 64.0C mobo: 27.8C
           Fan Speeds (in rpm): cpu: N/A
Repos:     Active apt sources in file: /etc/apt/sources.list
           deb http://archive.linux.duke.edu/ubuntu/ bionic main restricted
           deb http://archive.linux.duke.edu/ubuntu/ bionic-updates main restricted
           deb http://archive.linux.duke.edu/ubuntu/ bionic universe
           deb http://archive.linux.duke.edu/ubuntu/ bionic-updates universe
           deb http://archive.linux.duke.edu/ubuntu/ bionic multiverse
           deb http://archive.linux.duke.edu/ubuntu/ bionic-updates multiverse
           deb http://archive.linux.duke.edu/ubuntu/ bionic-backports main restricted universe multiverse
           deb http://archive.canonical.com/ubuntu bionic partner
           deb-src http://archive.canonical.com/ubuntu bionic partner
           deb http://archive.linux.duke.edu/ubuntu/ bionic-security main restricted
           deb http://archive.linux.duke.edu/ubuntu/ bionic-security universe
           deb http://archive.linux.duke.edu/ubuntu/ bionic-security multiverse
           deb http://archive.linux.duke.edu/ubuntu/ bionic-proposed main restricted universe multiverse
           deb https://dl.winehq.org/wine-builds/ubuntu/ bionic main
           Active apt sources in file: /etc/apt/sources.list.d/brave-browser-release-bionic.list
           deb [arch=amd64] https://brave-browser-apt-release.s3.brave.com/ bionic main
           Active apt sources in file: /etc/apt/sources.list.d/jonathonf-ubuntu-python-3_5-bionic.list
           deb http://ppa.launchpad.net/jonathonf/python-3.5/ubuntu bionic main
           Active apt sources in file: /etc/apt/sources.list.d/mkusb-ubuntu-ppa-bionic.list
           deb http://ppa.launchpad.net/mkusb/ppa/ubuntu bionic main
           Active apt sources in file: /etc/apt/sources.list.d/peppermint.list
           deb http://ppa.launchpad.net/peppermintos/p10-release/ubuntu bionic main
           Active apt sources in file: /etc/apt/sources.list.d/phoerious-ubuntu-keepassxc-bionic.list
           deb http://ppa.launchpad.net/phoerious/keepassxc/ubuntu bionic main
Info:      Processes: 242 Uptime: 13 days Memory: 9249.6/11713.1MB
           Init: systemd runlevel: 5 Gcc sys: 7.4.0
           Client: Shell (bash 4.4.201) inxi: 2.3.56

User avatar
DarkShadow44
Level 7
Level 7
Posts: 938
Joined: Tue Nov 22, 2016 5:39 pm

Re: OpenGL does not initialize

Post by DarkShadow44 » Wed Oct 16, 2019 1:46 pm

Can you post a wine log, aka terminal output?

User avatar
Bob Wya
Level 12
Level 12
Posts: 2772
Joined: Sat Oct 16, 2010 7:40 pm
Location: Cambridge
Contact:

Re: OpenGL does not initialize

Post by Bob Wya » Wed Oct 16, 2019 3:54 pm

@txtinman

Please can you post a Wine terminal log with the following debug flag:

Code: Select all

export WINEDEBUG=+wgl
wine ... &>~/wine_wgl_debug_log.txt
See: WineHQ FAQ: 10.1.1 How can I get a debugging log (a.k.a. terminal output)?

To check what (active) Wine version you have installed, is easy enough:

Code: Select all

wine --version
Thanks
Bob

User avatar
txtinman
Level 1
Level 1
Posts: 9
Joined: Sun Jul 23, 2017 3:01 pm
Location: Nomadic

Re: OpenGL does not initialize

Post by txtinman » Wed Oct 16, 2019 6:27 pm

Bob I'm not getting any output with those commands. Unless the text file is being somewhere other than the terminal.

User avatar
Bob Wya
Level 12
Level 12
Posts: 2772
Joined: Sat Oct 16, 2010 7:40 pm
Location: Cambridge
Contact:

Re: OpenGL does not initialize

Post by Bob Wya » Thu Oct 17, 2019 3:20 am

txtinman wrote:
Wed Oct 16, 2019 6:27 pm
Bob I'm not getting any output with those commands. Unless the text file is being somewhere other than the terminal.
Yeah sorry, that was "short-hand"... :? 8)
See: Wine User's Guide: 3 Using Wine.

You have to run the Wine command from the directory of the Sketchup executable and replace the ellipse (three dots) with the executable name, e.g.

Code: Select all

export WINEDEBUG=+wgl
cd "${WINEPREFIX:-${HOME%/}/.wine}/drive_c/Program Files/Google/Google SketchUp 8"
wine SketchUp.exe
If:

Code: Select all

wine --version
doesn't work, then you may have Wine installed out of path...
  • Are you using Play On Linux or something similar?
  • How did you actually launch the Sketchup application?
Third party Wine wrappers, like POL, aren't supported on this site...
See: WineHQ FAQ: 8.7 I used a third party application (PlayOnLinux, WineBottler, etc.) to install or manage applications in Wine and need help.
For good reason - since end users don't develop the knowledge to troubleshoot Wine issues, as and when they arise.

Bob

User avatar
txtinman
Level 1
Level 1
Posts: 9
Joined: Sun Jul 23, 2017 3:01 pm
Location: Nomadic

Re: OpenGL does not initialize

Post by txtinman » Thu Oct 17, 2019 6:29 am

Trying to change to the Sketchup directory fails. I think it's the (x86) part that is the problem and I'm not aware of how to get around it.

Code: Select all

cd /.wine/drive_c/Program Files (x86)/Google/Google SketchUp 8
bash: syntax error near unexpected token `('
I downloaded the Sketchup setup file and ran it by double clicking the file name in the downloads folder. Wine ran and installed the .exe file. Double clicking on that starts the Sketchup program. When I click the use Sketchup button I get the OpenGL error. I don't use POL. I've tried running Sketchup from a terminal but get the bash error above.

Mike

User avatar
txtinman
Level 1
Level 1
Posts: 9
Joined: Sun Jul 23, 2017 3:01 pm
Location: Nomadic

Re: OpenGL does not initialize

Post by txtinman » Thu Oct 17, 2019 6:57 am

OK I was able to run the debug commands in the terminal. Here is the log file.

Code: Select all

0009:fixme:actctx:parse_depend_manifests Could not find dependent assembly L"Microsoft.VC80.MFCLOC" (8.0.50608.0)
0009:fixme:wininet:InternetSetOptionW INTERNET_OPTION_SEND/RECEIVE_TIMEOUT/DATA_SEND_TIMEOUT 30000
0009:fixme:wininet:InternetSetOptionW INTERNET_OPTION_SEND/RECEIVE_TIMEOUT/DATA_SEND_TIMEOUT 30000
0009:fixme:wininet:InternetSetOptionW INTERNET_OPTION_CONNECT_RETRIES 0
0009:fixme:msvcrt:type_info_name_internal_method type_info_node parameter ignored

Intrinsic Alchemy v3.3 Beta-0702 (Dynamic/Release)
Built by <unknown> on Fri Jul 2 00:00:00 2010

0009:fixme:wininet:InternetCheckConnectionW (L"http://www.google.com" 1 0)
0009:fixme:wininet:InternetSetOptionW INTERNET_OPTION_SEND/RECEIVE_TIMEOUT/DATA_SEND_TIMEOUT 30000
0009:fixme:wininet:InternetSetOptionW INTERNET_OPTION_SEND/RECEIVE_TIMEOUT/DATA_SEND_TIMEOUT 30000
0009:fixme:ieframe:PersistStreamInit_InitNew (0x15fba0)
0009:fixme:ieframe:navigate_url Unsupported args (Flags 0x33f028 {VT_I4: 4}; TargetFrameName 0x33f038 {VT_BSTR: (null)})
0009:fixme:urlmon:InternetBindInfo_GetBindString not supported string type 20
0009:fixme:ieframe:navigate_url Unsupported args (Flags 0x33f058 {VT_I4: 4}; TargetFrameName 0x33f068 {VT_BSTR: (null)})
0009:fixme:urlmon:InternetBindInfo_GetBindString not supported string type 20
0036:err:winediag:SECUR32_initNTLMSP ntlm_auth was not found or is outdated. Make sure that ntlm_auth >= 3.0.25 is in your path. Usually, you can find it in the winbind package of your distribution.
0009:fixme:ieframe:WebBrowser_Stop (0x15fba0)
0009:fixme:ieframe:OleInPlaceObject_InPlaceDeactivate (0x15fba0)
0009:trace:wgl:X11DRV_WineGL_InitOpenglInfo GL version             : 3.0 Mesa 19.0.8.
0009:trace:wgl:X11DRV_WineGL_InitOpenglInfo GL renderer            : Mesa DRI Intel(R) HD Graphics 520 (Skylake GT2) x86/MMX/SSE2.

User avatar
txtinman
Level 1
Level 1
Posts: 9
Joined: Sun Jul 23, 2017 3:01 pm
Location: Nomadic

Re: OpenGL does not initialize

Post by txtinman » Thu Oct 17, 2019 10:16 am

My previous post did not have the full log file. I tried to repost it but the file is too large for the forum post. What should I do? Make two posts?

Mike

User avatar
Bob Wya
Level 12
Level 12
Posts: 2772
Joined: Sat Oct 16, 2010 7:40 pm
Location: Cambridge
Contact:

Re: OpenGL does not initialize

Post by Bob Wya » Fri Oct 18, 2019 5:42 am

@Mike

You could try attaching the full log to your post, by compressing it first, e.g.:

Code: Select all

xz -9 -e wine_log.txt
Or post the full log as a Github Gist (other text-pasting sites are available!)

Thanks
Bob

User avatar
txtinman
Level 1
Level 1
Posts: 9
Joined: Sun Jul 23, 2017 3:01 pm
Location: Nomadic

Re: OpenGL does not initialize

Post by txtinman » Fri Oct 18, 2019 6:53 am

I've never used github, but here goes. I think this works. At least when I click the link it takes me to the log file. Thanks for your patience and help.

https://github.com/txtinman/debug-logs/ ... g_log3.txt

User avatar
txtinman
Level 1
Level 1
Posts: 9
Joined: Sun Jul 23, 2017 3:01 pm
Location: Nomadic

Re: OpenGL does not initialize

Post by txtinman » Fri Oct 18, 2019 7:49 am

I don't know if this will help. I should have mentioned it before maybe. I run Windows 10 Pro in VirtualBox. The SketchUp 8 program runs fine there. I can keep using it there, but I would like to run it under Wine.

Mike

User avatar
txtinman
Level 1
Level 1
Posts: 9
Joined: Sun Jul 23, 2017 3:01 pm
Location: Nomadic

Re: OpenGL does not initialize

Post by txtinman » Fri Oct 18, 2019 9:42 am

I tried an experiment in Virtual Box. Running Manjaro Linux I installed WineTricks and used it to install the SketchUp 8 program. I get the same error message about OpenGL.

User avatar
Bob Wya
Level 12
Level 12
Posts: 2772
Joined: Sat Oct 16, 2010 7:40 pm
Location: Cambridge
Contact:

Re: OpenGL does not initialize

Post by Bob Wya » Fri Oct 18, 2019 2:09 pm

txtinman wrote:
Fri Oct 18, 2019 9:42 am
I tried an experiment in Virtual Box. Running Manjaro Linux I installed WineTricks and used it to install the SketchUp 8 program. I get the same error message about OpenGL.
I've got a 32-bit WINEPREFIX setup with Google Sketchup 8, from way back.
Folks ask about using Sketchup with Wine, on these forums, from time to time.
It works fine for me, but I've a Geforce GTX 970M graphics card.

I've never had much success with Wine on my other laptop, which also has an Intel Ivybridge iGP.
I don't think the OpenGL Core Profile support (3.0) is sufficient, to support Google Sketchup.

You could try (emphasis) forcing a higher level of OpenGL profile.

I think you can force a global Meas OpenGL profile (this may not work for Intel cards):

Code: Select all

export MESA_GL_VERSION_OVERRIDE=4.5
sudo sh -c 'echo "MESA_GL_VERSION_OVERRIDE=4.5" >> /etc/env.d/03opengl'
Plus a registry tweak, that Wine offers, to force the use of a higher OpenGL profile:

Code: Select all

wine reg add 'HKEY_CURRENT_USER\Software\Wine\Direct3D' /v MaxVersionGL /t reg_dword /d 00040005 /f
See: WineHQ: Useful Registry Keys.

Bob

User avatar
txtinman
Level 1
Level 1
Posts: 9
Joined: Sun Jul 23, 2017 3:01 pm
Location: Nomadic

Re: OpenGL does not initialize

Post by txtinman » Fri Oct 18, 2019 3:39 pm

Thanks for the ideas Bob. I have a Lenovo 32 bit laptop that runs SketchUp 8 under Wine. Unfortunately it's 1500 miles away right now. Maybe I'll try your ideas on my Virtual Box and see what happens. Otherwise I'll just run my Windows version. Again, thanks for the help. If I get it working I'll post the results here.

Mike

User avatar
Bob Wya
Level 12
Level 12
Posts: 2772
Joined: Sat Oct 16, 2010 7:40 pm
Location: Cambridge
Contact:

Re: OpenGL does not initialize

Post by Bob Wya » Sat Oct 19, 2019 5:51 am

okey-dokey then... 8)

Post Reply