SerialPort Issue on Wine1.4 No X or Fonts in CentOS6.3 32bit

Questions about Wine on Linux
Locked
colinmaharaj
Newbie
Newbie
Posts: 3
Joined: Sun Feb 17, 2013 6:56 am

SerialPort Issue on Wine1.4 No X or Fonts in CentOS6.3 32bit

Post by colinmaharaj » Sun Feb 17, 2013 7:18 am

Hi all,
I am running Wine without X or Fonts under CEntOS6.3 32bit.
I did the build like this...

yum install flex
yum install bison
./configure --without-x --without-freetype
make <===== This took a while :)
make install
winecfg

My application sees the serial port and in my case is able to tell when the CTS / RTS pins are high or low.
I wrote my software to do this.

However I cannot get characters in.

Since then, I have tried everything ...
1. Create the com1, com2 etc, symbolic links to the ttyS0, ttyS1 devices.
2. Change the mode of the ttyS0, ttyS1 devices.
3. Change the mode of the /dev path (not recommended)
4. Add all users to the dialout group
5. Added entries to the emulated registery file
6. Added entries to an (initially non-existant) wine.conf file
7. Added entries to win.ini

Now I must admit that wine will complain when my application runs,
it is a console application but it still tries to create a icon for the
taskbar, this does not stop the launch process.

Other than that EVERYTHING else works except the serial
components.


Thanks for any help.

User avatar
core
Level 3
Level 3
Posts: 84
Joined: Tue Oct 23, 2012 6:22 am

Re: SerialPort Issue on Wine1.4 No X or Fonts in CentOS6.3 3

Post by core » Sun Feb 17, 2013 9:10 am

Try the development version.

colinmaharaj
Newbie
Newbie
Posts: 3
Joined: Sun Feb 17, 2013 6:56 am

Re: SerialPort Issue on Wine1.4 No X or Fonts in CentOS6.3 3

Post by colinmaharaj » Sun Feb 17, 2013 9:39 am

Hi thanks for the reply,
Not sure if I have permission to do this at this point. :)
This is going to be in a production environment and 1.<odd#>
may not be allowed.

lahmbi5678
Level 7
Level 7
Posts: 823
Joined: Thu Aug 27, 2009 6:23 am

Re: SerialPort Issue on Wine1.4 No X or Fonts in CentOS6.3 3

Post by lahmbi5678 » Sun Feb 17, 2013 11:18 am

Please try with latest wine version (1.5.24). Post terminal output. If there's no obvious error message, you'll have to file a bug and hope, that a wine dev will pick it up. There are some open bugs and afaik no wine developer is currently actively working on serial port support. If you need a working solution right now, you might be better off installing an older Windows like XP in in VMWare or virtualbox.

colinmaharaj
Newbie
Newbie
Posts: 3
Joined: Sun Feb 17, 2013 6:56 am

Re: SerialPort Issue on Wine1.4 No X or Fonts in CentOS6.3 3

Post by colinmaharaj » Sun Feb 17, 2013 3:30 pm

@lahmbi5678 , @core,
Folks, I cannot believe it, being a developer is still a humbling experience,
so there is a bug in my Windows Serial Code, even though it works in Windows.
I pulled a Generic Serial Terminal emulator from here....

http://www.ewoodruff.us/CSerialPort.aspx

And it compiled and ran properly in Wine.
I crossed cabled a PC with XP and another PC with CentOS/Wine minimal install
using the same build (from the link above) and they were able to talk to one
another.

Later in the coming weeks, I will get to the bottom of this and figure out a Root
Cause, but for now I have lots to do.

What is weird is that Windows is running the Code, but not Wine, and I truly
believe that my code is faulty or ill written, BUT can it be that the Wine effort
should 'emulate' the conditions that makes my code run, even though it
may be 'faulty'.

What I am saying is that I see scattered, all over the wire, people complaining
about Serial issues in Wine and now I strongly believe that the complaint should
be pointing towards the application. But if the Wine effort were to pull off an
'alteration' to make the 'bad' code work, I guess all with be happy, and wine
will be more prolific.

But is this a direction we will want to go in... ?

Who knows, one day I might join in the effort.

:)

Thanks all.

Locked