WineHQ
Wine Forums

Board index » WineHQ » Wine Help




 Page 1 of 1 [ 9 posts ] 



 
Author Message
 Post Posted: Tue Feb 14, 2017 7:29 am 
Offline
Level 1
Level 1

Joined: Tue Feb 14, 2017 7:18 am
Posts: 6
Hi guys,

as I use Exagear and Wine on one of my Raspberry Pi 1's I'm trying to bring some Windows programms to Raspbian. So the Wine version I use is a pretty old one, it's 1.4.1. Executing setups and installing the programms works just fine, but when I try to execute the actual installed programms (the exe's), it tells me that there are some device databases missing. What can do about that? Downloading and installing the updates of Exagear doesn't do anything, the Wine version just stays 1.4.1. And even the self-made portable version for these programs isn't working.
If I can't do anything about that I'd try to get Exagear for Raspberry Pi 3 and do the whole thing again with the updated version of Exagear and Wine.

I'm really appreciating any help!


Top 
 Post Posted: Tue Feb 14, 2017 9:24 am 
Offline
Moderator
Moderator
User avatar

Joined: Tue Mar 25, 2008 10:30 pm
Posts: 11766
1.4.1 is four years old and no longer supported. The current stable release is 2.0. According to https://eltechs.com/run-wine-on-raspberry-pi/, the version of Wine Exagear provides is 1.8, which is still outdated, but much better than 1.4.1. As to why the newer version doesn't install when you update Exagear, you're asking in the wrong place. Ask on their forum. http://forum.eltechs.com/


Top 
 Post Posted: Wed Feb 15, 2017 10:48 am 
Offline
Level 1
Level 1

Joined: Tue Feb 14, 2017 7:18 am
Posts: 6
dimesio wrote:
1.4.1 is four years old and no longer supported. The current stable release is 2.0. According to https://eltechs.com/run-wine-on-raspberry-pi/, the version of Wine Exagear provides is 1.8, which is still outdated, but much better than 1.4.1. As to why the newer version doesn't install when you update Exagear, you're asking in the wrong place. Ask on their forum. http://forum.eltechs.com/


Hey thanks for that, I've updated the whole system and now I'm running Wine 1.8.1, the newest Wine version Exagear is supporting. Seems like it was just a little dumb mistake of me.
Next problem: I don't get the message about the missing Device Database anymore, but now every time I wanna start a windows program it says "Runtime Error - abnormal termination time". Do you know if something is missing? My guest image is Debian 8 and the occuring caption says something like "Microsoft..".


Top 
 Post Posted: Thu Feb 16, 2017 7:50 am 
Offline
Moderator
Moderator
User avatar

Joined: Tue Mar 25, 2008 10:30 pm
Posts: 11766
Post terminal output. https://wiki.winehq.org/FAQ#How_can_I_g ... tput.29.3F


Top 
 Post Posted: Thu Feb 16, 2017 9:49 am 
Offline
Level 1
Level 1

Joined: Tue Feb 14, 2017 7:18 am
Posts: 6
dimesio wrote:

Thanks again for your help dimesio. I don't know why but the log.txt is simply empty, just with nothing inside. I tried some things and it's pretty surprising that the "Runtime error" disappears when I run the ".exe" with "wine start". Unfortunately I get another error, it's a missing Device Database again, but now Database 4 instead of 3 like before.
I don't know what to do, seems it doesn't want to work for me :lol:


Top 
 Post Posted: Fri Feb 17, 2017 7:52 am 
Offline
Moderator
Moderator
User avatar

Joined: Tue Mar 25, 2008 10:30 pm
Posts: 11766
jonas_rotter wrote:
I tried some things and it's pretty surprising that the "Runtime error" disappears when I run the ".exe" with "wine start".

That suggests you haven't been starting it correctly. You need to either cd to the directory containing the executable first or use wine start with the full path. https://wiki.winehq.org/Wine_User%27s_G ... mmand_line

Post the full terminal output, including the command used to start the program. Don't try to redirect it to a file, just copy what appears in the terminal.

Also, exactly what programs are you trying to run? Have you checked the AppDB to see if they are known to work in Wine?


Top 
 Post Posted: Fri Feb 17, 2017 12:22 pm 
Offline
Level 1
Level 1

Joined: Tue Feb 14, 2017 7:18 am
Posts: 6
dimesio wrote:
jonas_rotter wrote:
I tried some things and it's pretty surprising that the "Runtime error" disappears when I run the ".exe" with "wine start".

That suggests you haven't been starting it correctly. You need to either cd to the directory containing the executable first or use wine start with the full path. https://wiki.winehq.org/Wine_User%27s_G ... mmand_line

Post the full terminal output, including the command used to start the program. Don't try to redirect it to a file, just copy what appears in the terminal.

Also, exactly what programs are you trying to run? Have you checked the AppDB to see if they are known to work in Wine?


I tried "wine start" several times now and it still doesn't want to work. See the terminal output with "wine start" and also "WINEDEBUG=err+all wine start"error message here: https://1drv.ms/i/s!AmkLECRe4wtji3HY53r4Uxc1KFwF

At the moment I just try to execute a program named "CL-SOFT 6". It's kind of business program by ABB so I thought it might work on the Raspberry Pi with Exagear and Wine. There aren't any information about any needed databases but I could imagine that the program need some...that would be the explanation for the errors. Ah and by the way I tried to execute CL-SOFT both on Debian 8 and on Ubuntu 1404 (which is both supported by Exagear).


Top 
 Post Posted: Fri Feb 17, 2017 12:45 pm 
Offline
Level 1
Level 1

Joined: Tue Feb 14, 2017 7:18 am
Posts: 6
I did some research now and I found out that Winetricks could be helpful..I'll try it and let you know if that works.


Top 
 Post Posted: Sun Feb 26, 2017 3:05 pm 
Offline
Level 1
Level 1

Joined: Tue Feb 14, 2017 7:18 am
Posts: 6
jonas_rotter wrote:
I did some research now and I found out that Winetricks could be helpful..I'll try it and let you know if that works.


Sorry that I didn't answer for such a long time but Wine still refuses to work with my programm. I have got no idea what else to do...have you got any other tips or things that might help?


Top 
Display posts from previous:  Sort by  
 
 Page 1 of 1 [ 9 posts ] 




Board index » WineHQ » Wine Help


Who is online

Users browsing this forum: Bing [Bot], Yahoo [Bot] and 8 guests

 
 

 
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to: